Vrijdag 27 mei 2016 Info contact tel: 016 56 01 68 www.3rioart.be

KNOET LOODS. Schaluin 78 -- 3200  Aarschot

3rioart, Porta Nigra & De Knoet ondersteunen de tentoonstelling van deze Aarschotse kunstenaar/ fotograaf.

19h00 – 21h00: opening receptie : Magisch Hageland tentoonstelling en fotoboek voorstelling.

21h00 – …. Gratis inkom: Porta Nigra's mini electronisch muziek festival (Belgische editie) met Hybryds, TraumaSutra, Starseeds, Praying for Oblivion, Hysteresis, Imminent.

Voorstelling Prenten foto boek Magisch Hageland. Boek is te koop tijdens opening.

Voorwoord door Paul De Keulenaer, ( chroniqueur en Aarschot's geschiedschrijver.)

Met zijn camera in de aanslag observeert Sandy Viktor Nys de omgeving, zijn Hageland. Op een eigenzinnige manier geeft hij vorm aan zijn observaties en plaats ze in een ander perspectief. Door vorm en kleur creëert hij een andere, nieuwe wereld, zijn eigen wereld. Wat begint met de werkelijkheid van alledag wordt door hem vertaald op een nieuwe, andere wijze en wordt op die manier een verhaal in een verhaal. Men leest dit verhaal niet zomaar, men ervaart het veeleer als een terugkeer naar één of ander vergeten land dat er blijkbaar altijd is geweest dat men als betoverend opnieuw betreed en dat men met onbegrensd geluksgevoel als het zijne herkent. Die beeldenwisseling bespeelt deze Aarschotse beeldkunstenaar handig en meesterlijk. Kunst en magie vloeien naadloos is mekaar over in een nieuwe wereld. Het herkenbare wordt door de kracht van licht en duisternis gans mysterieus en magisch, Sandy Nys transformeert ze tot een nieuwe Schoonheid. Zijn magisch-realisme, althans zoals ik het zie, stimuleert niet alleen mij maar ook de andere toeschouwers, en de in onze hedendaagse wereld verzwakte of ontmoedigende verbeelding.

Paul DE KEULENAER

april 2016


 

Introductie over het werk van Sandy Viktor Nys:

Gedurende jaren fotografeert de Aarschotse kunstenaar/fotograaf: Sandy Viktor Nys, het Hageland. Een streek waarin hij opgegroeid is. Door de 4 seizoenen heen. Maar de foto’s zijn geen foto’s meer. De foto’s worden schilderijen, en refereren naar de Vlaamse Magische schilders zoals Paul Delvaux, René Magritte. Het licht in de beelden leid een eigen leven en maakt de realiteit transcendent. Een digitale camera legt meer vast in RAW formaat, dan het menselijke oog kan zien. In de digitale doka worden graduaties van licht en donker zichtbaar of verhuld en bewerkt tot een spiritueel droombeeld van het Hageland en Vlaams Brabant met zijn heilige kerken, magische plaatsen, sprookjes huizen, tover bossen, droom landschappen.... Zoals een schilder zijn penseelstreken op doek legt, zo creëert Sandy Viktor Nys op een digitale manier met Photoshop zijn realiteiten die verwijzen naar de magie en de schoonheid die velen vergeten wanneer ze kijken naar hun omgeving.


Reageer op dit bericht